De zonnepanelen

Je kunt er haast niet meer omheen: zonnepanelen op huizen. Steeds vaker zie je dat mensen zelf energie op willen wekken. Het is goed voor het milieu en uiteindelijk ook voor je eigen portemonnee.

Het installeren van zonnepanelen

Als eerste worden er dak haken bevestigd aan het dak. Aan de haken komt een rails te hangen die wordt vastgezet. Er zijn verschillende soorten systemen voor een plat dak. De panelen zitten met klemmen vast aan de rails of het systeem zodat het met verschillende weersomstandigheden altijd vast blijven zitten. De panelen zijn gekoppeld aan elkaar of doormiddel van een optimizer. Er gaan twee kabels van de zonnepanelen naar de omvormer. De omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom. Deze wordt via een andere kabel naar de meterkast toe geleidt. Deze wisselstroom kan hierdoor weer voor meerdere apparaten in het huishouden gebruikt worden of het wordt toegelaten op het openbare net.

De werking van een zonnepaneel

In een zonnepaneel zitten standaard een aantal zonnecellen gemonteerd. Het soort cel dat gemonteerd wordt, is meestal een fotovoltaïsche cel, ook wel PV-cel genoemd. Dat is één van de meest toegepaste type zonnecel. Zonnecellen zijn gemaakt van silicium dat bestaat uit twee lagen. Tussen deze twee lagen gaat een elektrische stroom lopen onder invloed van zonlicht. De cellen vangen licht op en zetten dit om in elektrische energie. Het stroom wordt gelijkstroom genoemd en wordt door de omvormer omgezet in wisselstroom. Wisselstroom kan je weer verbruiken in het huishouden door bijvoorbeeld een tv of een vaatwasser.

  • De levensduur van zonnepanelen

De totale levensduur van een zonnepaneel bedraagt tussen de 20 en 30 jaar afhankelijk van de kwaliteit. Dit komt omdat zonnepanelen bestaan uit hoogwaardig materiaal. Er zitten geen bewegende onderdelen in een zonnepaneel dus er is geen sprake van slijtage. Zonnepanelen worden meestal geplaatst op daken waar weinig kans op beschadigingen is.

  • Het aantal zonuren

Het aantal zonuren is belangrijk want hoe meer zonuren, hoe meer het oplevert. Gemiddeld schijnt de zon tussen de 1400 – 1700 uren in het jaar. Zonnepanelen werken niet alleen op zonnestralen maar ook op normaal daglicht. Op bewolkte dagen wek je ook gewoon stroom op. Ook op bewolkte dagen schijnt de zon. Factoren die het zonlicht beïnvloeden:

  • Bewolking
  • Lengte van de dag
  • Positie van de zon
  • Intensiteit van de zon

 

Wilt u graag meer weten over de zonnepanelen? Neem contact met ons op of vul een offerte in en wij maken vrijblijvend een offerte voor u.

Wij werken o.a. met de volgende merken:

Omvormers waarmee wij werken: